array(6) { ["headers"]=> object(WpOrg\Requests\Utility\CaseInsensitiveDictionary)#159885 (1) { ["data":protected]=> array(4) { ["date"]=> string(29) "Sat, 07 Jun 2025 09:30:11 GMT" ["server"]=> string(39) "Apache/2.4.62 (AlmaLinux) OpenSSL/3.2.2" ["content-length"]=> string(3) "196" ["content-type"]=> string(29) "text/html; charset=iso-8859-1" } } ["body"]=> string(196) "
Not Found
The requested URL was not found on this server.
" ["response"]=> array(2) { ["code"]=> int(404) ["message"]=> string(9) "Not Found" } ["cookies"]=> array(0) { } ["filename"]=> NULL ["http_response"]=> object(WP_HTTP_Requests_Response)#159989 (5) { ["data"]=> NULL ["headers"]=> NULL ["status"]=> NULL ["response":protected]=> object(WpOrg\Requests\Response)#159894 (10) { ["body"]=> string(196) "Not Found
The requested URL was not found on this server.
" ["raw"]=> string(393) "HTTP/1.1 404 Not Found Date: Sat, 07 Jun 2025 09:30:11 GMT Server: Apache/2.4.62 (AlmaLinux) OpenSSL/3.2.2 Content-Length: 196 Connection: close Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1Not Found
The requested URL was not found on this server.
" ["headers"]=> object(WpOrg\Requests\Response\Headers)#159928 (1) { ["data":protected]=> array(4) { ["date"]=> array(1) { [0]=> string(29) "Sat, 07 Jun 2025 09:30:11 GMT" } ["server"]=> array(1) { [0]=> string(39) "Apache/2.4.62 (AlmaLinux) OpenSSL/3.2.2" } ["content-length"]=> array(1) { [0]=> string(3) "196" } ["content-type"]=> array(1) { [0]=> string(29) "text/html; charset=iso-8859-1" } } } ["status_code"]=> int(404) ["protocol_version"]=> float(1.1) ["success"]=> bool(false) ["redirects"]=> int(0) ["url"]=> string(133) "https://cdn-test.innowacjespoleczne.pl/app/public/images/innovations/2418/ekologika-c253d55c-4361-4f69-a898-f8348cdf8dd3-original.png" ["history"]=> array(0) { } ["cookies"]=> object(WpOrg\Requests\Cookie\Jar)#159884 (1) { ["cookies":protected]=> array(0) { } } } ["filename":protected]=> NULL } }Wstecz Eko-logika

Kategorie
O innowacji
Program nauczania w polskich szkołach gastronomicznych nie nadąża za zmieniającymi się trendami żywieniowymi, takimi jak moda na jedzenie fit i wegańskie. Rynek pracy w branży gastronomicznej nie sprzyja też młodym ludziom, którzy zatrudniani są najczęściej "na zmywaku", na podstawie umów śmieciowych. Absolwenci i absolwentki szkół gastronomicznych są więc w niełatwej sytuacji – można przypuszczać, że po zakończeniu edukacji będą mieli trudności ze znalezieniem i utrzymaniem pracy zgodnej z ich kwalifikacjami, zapewniającej odpowiednie wynagrodzenie, rozwój zawodowy oraz stałą umowę o pracę.
Eko-logika to cykl warsztatów oraz podręcznik wegańskiego gotowania, które wyposażają uczniów i uczennice szkół gastronomicznych w umiejętności coraz częściej poszukiwane na rynku pracy. Podczas warsztatów, które opierają się na wykładach oraz zajęciach praktycznych, uczniowie i uczennice poznają między innymi teorię i praktykę zdrowego żywienia, zasady wegańskiej kuchni oraz uczestniczą w praktycznych zajęciach z kuchni frutariańskiej, makrobiotycznej i witariańskiej.
Uczniowie i uczennice szkół gastronomicznych.
Szkoły gastronomiczne.
materiały dla nauczycieli;
podręcznik dla uczniów.
Uczniowie klas trzecich i czwartych o profilach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie (szkoła zawodowa i technikum) oraz uczniowie klas trzecich i czwartych o profilach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa i kucharz w Zespole Szkół im. S. Staszica w Małkini Górnej (szkoła zawodowa i technikum) odbyli w roku szkolnym 2017/2018 warsztaty dotyczące wegańskiego gotowania i zdrowego żywienia, dzięki czemu nabyli umiejętności z zakresu popularnych dziś metod żywienia. Wśród uczniów zauważalny był wzrost świadomości znaczenia odżywiania i jego wpływu na zdrowie.
Jak wdrożyć innowację?
Edukatorzy i edukatorki, którzy wprowadzą do programu nauczania szkół gastronomicznych treści proponowane przez innowację.
Materiały edukacyjne dla uczniów i nauczycieli, przestrzeń na realizację warsztatów kulinarnych oraz składniki żywnościowe, dzięki którym możliwe będzie praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy w kuchni przez uczniów.